Výstavba v Husinci, Řeži

Téma bytové výstavby je v naší vesnici jedním z hlavních témat už nějakou dobu. Asi dost podobně jako v mnoha dalších obcích v okolí Prahy se skvělou dostupností do centra. O bydlení je zde dlouhodobě zcela logicky zájem a kde je poptávka, je i nabídka. Ostatně i obec samotná výstavbu nových projektů potřebuje. Pokud se s přílivem nových obyvatel podaří zajistit místa ve školce a škole, parkování a další služby, znamená to pro obec i růst příjmů. Navíc by obec měla být schopna zajistit sociální bydlení pro své obyvatele v nouzi, které ale v současné chvíli jednoduše nemá (nyní obec vlastní čtyři byty, které pronajímá). Rozvoj obce a výstavba nových bytů a projektů k bydlení tak je obecně žádoucí věc a je potřebná.

Ani růst a rozvoj však nemůže být neomezený, na úkor kvality života a bydlení jak stávajících, tak nově příchozích obyvatel. Rezidenční výstavba musí být podle našeho názoru v místě a čase přiměřená (tzv. trvale udržitelná).

Otázka zní: Jak chceme, aby obec vypadala za deset nebo dvacet let?

Ve sdružení Společně pro Husinec a Řež chceme, aby Husinec, Řež zůstala středně velkou vesnicí, kde se podařilo dobudovat dnes nedostatečnou občanskou vybavenost. Naše vize je, aby v obci byla pokryta poptávka po předškolním a školním vzdělání, měli jsme stabilizovanou školu s kvalitní výukou a dostatkem místa pro všechny zájemce. Chceme, abychom si měli kam jít v zimě zacvičit nebo zahrát fotbal, měli kde uspořádat ples nebo diskotéku. Lidé v obci by se stále měli vzájemně znát, pořádali by společně akce a trávili v obci volný čas.

Naopak nechceme, aby se z naší obce stala "vesnice duchů", kde by vyrostlo několik obrovských bytových projektů bez vybudování odpovídající infrastruktury (včetně občanské vybavenosti) a bez promyšleného provázání nové a stávající výstavby.  

Lokalita nad Údolím

Aktuálně nejpalčivějším projektem bytové výstavby (a příkladem, na kterém si můžeme ukázat možný další vývoj) je lokalita Nad Údolím. Tam před čtyřmi lety investoři chtěli umístit až cca 120 nových bytů. To by znamenalo zhruba 360 nových obyvatel, tedy neskutečně vysoký nárůst počtu obyvatel o celou čtvrtinu(!). Kromě toho tehdy investoři zcela odmítali třeba diskusi o příspěvku na výstavbu školky pro další děti, počítali pouze s jedním parkovacím místem na jeden byt, atd. Jejich přehnané požadavky se naštěstí v hodině dvanácté podařilo zastavit.

Dnes, po čtyřech letech, jsme úplně někde jinde. Pro lokalitu Nad Údolím nechala obec zpracovat územní studii, která toto místo pojednává tak, aby se přemrštěnou výstavbou z dané lokality nestalo anonymní přeplněné sídliště plné aut. Dva ze tří investorů dnes se studií souhlasí a zřejmě dojde k dohodě i na výši příspěvku na vybudování potřebné infrastruktury. Problém stále je s třetím investorem, společností PMS, spol. s r.o., který stávající ubytovny chce nastavit o dvě patra a zároveň je pronajal a osídlil lidmi závislými na sociálních dávkách. Evidentně zde jde o obchod s chudobou.

Dobře víme, že stávající situace v místě je kritická. I proto starostka problému od počátku věnovala a nadále věnuje maximální možné úsilí. Jednání až boj obce s úřady ohledně provozu hygienicky zcela nevyhovujících ubytoven a vyplácení sociálních dávek (doplatku na bydlení lidem v ubytovnách) by vydalo na samostatný dlouhý příběh. Věříme však, že se situace konečně začíná obracet k lepšímu. Velkým úspěchem je, že krajský úřad pro tuto chvíli projekt nástavby ubytoven, díky odvolání obce a několika přímo dotčených sousedů, doslova smetl ze stolu. Velkým úspěchem také je, že paní starostka si vydupala jednání na nejvyšší úrovni (účastnit se mají zástupci kraje, úřadu práce, hygieny, agentury pro sociální začleňování), kdy předmětem má být právě řešení katastrofální situace ohledně ubytoven.

Jednání není slabost

I přesto může v této chvíli ledaskoho napadnout, že by možná bývalo lepší, kdyby se obec s investorem domluvila. O to jsme se samozřejmě snažili a budeme se snažit i nadále. Ze strany PMS, spol. s r.o. jsme se však dosud namísto vstřícného přístupu a snahy najít kompromisní a pro obec únosné řešení dočkali jen opakování přemrštěných požadavků a stupňování nátlaku. Tomu se nechceme a nemůžeme přizpůsobit. Jednak by to způsobilo další prohlubování problémů s nedostatkem občanské vybavenosti. Vždyť dodnes obec například nevstřebala masivní příliv nových obyvatel z let 2008 a 2009. Dále by to byl "návod k použití" pro další investory podobného ražení, jako je PMS spol. s r.o.

Výhled do budoucna

V této chvíli je v obci ještě mnoho rozvojových lokalit, které jsou díky územnímu plánu z roku 2000 a 2010 určeny k zastavění. Pokud nebude obec při jednáních s bytovými developery a investory dostatečně silná, pozorná, obezřetná a sebevědomá, pak můžeme na výše zmíněnou vizi středně velké vesnice s fungujícím společenským životem, soudržností a dostatečnou občanskou vybaveností, na dlouho (či navždy) zapomenout. To vše jsou důvody, pro které jsme přesvědčeni, že stávající přístup obce je v této věci správný a tímto směrem se budeme chtít ubírat i nadále.