O přírodě v Husinci, Řeži

Příroda obklopuje naši obec jako málokterou jinou. Do skal zaklesnutý meandr Vltavy dokola obtéká Husinec, Řež a tím obyvatelům obce umožňuje krásný výhled na skály. Kdysi holý svah, který odděluje spodní a horní část obce a který většina z nás zná pouze zalesněný, je protkaný zpevněnými i nezpevněnými cestami a tím nám umožňuje projít Husinec, Řež příjemným, klidným, zeleným prostředím.[1,2] Zachovalá příroda je dnes významná součást kvality života, která se stává čím dál vzácnější, kterou si soukromě za peníze může zařídit málokdo, a kde je veřejná ochrana a péče zcela nezbytná. Tuto nezbytnost ctíme a zodpovědně k ní přistupujeme.
Zdroj: studie Základní přírodovědný průzkum na území obce Husinec–Řež
Za posledních sto let prošla krajina obce velkou změnou, z dřívějších pastvin se stala hustě obydlená oblast. Vznikl zde jedinečný biotop, který svou rozmanitostí (zahrady, louky, porosty dřevin, řeka) vytvořil neobvyklou směs rostlin a živočichů. Ze základního přírodovědného výzkumu provedeného v letech 2015 a 2016 na území Husince a Řeže vyplynulo několik zjištění.[3]
Flora a fauna
Na drobných stepních loučkách (na skalách mezi Husincem a Řeží či při okraji kamenolomu) se vyskytuje řada vzácných rostlin, z nichž některé jsou dokonce zařazeny jako ochranářsky významné (křivatec český, tařice skalní). V říční nivě a ve zmíněných stepních lokalitách se také vyskytuje velké množství motýlů, brouků a pavouků, což poukazuje na malé narušení jejich životního prostředí. Na většinu z nás výrazněji zapůsobí velké množství zde žijících ptačích druhů, které se zdržují především v okolí řeky. Vlastní zkušenost s místní faunou má každý, ať už jde o setkání se srnkou s potomky nebo zahlédnutí užovky vyhřívající se na slunci. Někteří z nás se dokonce musí smířit s hlodavci na své zahradě nebo s lasicovitým vetřelcem ve svém podkroví. To vše je jasným důkazem, že „naše vesnice“ je příjemným prostředím k životu nejen pro nás lidi.[3]
Zdroj: studie Základní přírodovědný průzkum na území obce Husinec–Řež
Právě pestrost prostředí, krásné výhledy a spousta různých živých tvorů, obývajících Husinec, Řež dělá z obce skvělý prostor k životu. Abychom se místní krajinou mohli kochat, je nutné udržovat prostupné všechny méně i více využívané cesty. To stojí obecní zaměstnance technických služeb nemalé úsilí. Například cesta podél řeky je v celé své délce od Husince až po ÚJV dobře prostupná, je často vysekávaná a kdykoliv využitelná pro sport a procházky. To samé platí i pro cestu z Husince nahoru na pole nebo pro cestu od řežské školy Ke křížku. Za zmínku také stojí renovace, kterou prošla zkratka (opravené schody a úprava terénu) spojující Hlavní ulici a ulici Zahrádky v Řeži. V zimním období nelze opomenout údržbu zpevněných cest za použití k přírodě šetrného posypového materiálu (Rokle a „Novačka“).
Zdroj: studie Základní přírodovědný průzkum na území obce Husinec–Řež
Jsme přesvědčeni, že místní přírodu je potřeba chránit a udržovat. Důležité je zachovat její jedinečnost danou přítomností říční nivy, luk, porostů dřevin a zahrad. Doporučením z přírodovědného výzkumu [3] je pokusit se o redukci invazivních (pajasan žláznatý, trnovník akát) a nepřirozeně se vyskytujících (borovice černá) druhů dřevin. Zejména tyto rostliny zabraňují přirozenému růstu bylin a soustavně ohrožují stepní louky. Toto je však úkol pro mnohem delší časový horizont, z dlouhodobého hlediska snad realizovatelný.
Zdroj: studie Základní přírodovědný průzkum na území obce Husinec–Řež
Kácení
Kácení dřevin však není jen otázka nevhodných druhů, ale i jejich nevhodného umístění. V poslední letech došlo ke kácení dřevin v mnoha lokalitách. Například topolová alej podél bývalé chatové oblasti v Husinci [1], kácení na protipovodňové „hrázi“ ÚJV nebo pod vedením vysokého napětí v Husinci. Zejména kácení pod vedením vysokého napětí bylo provedeno citlivě, obec upřednostnila kácení vlastními silami, nikoliv firmou, najatou distributorem elektřiny. I ostatní zmíněná velká kácení dřevin jsou opodstatněná a ošetřena dohodou o náhradní výsadbě, přesto je s některými majiteli pozemků komplikovaná domluva. Dalším důležitým bodem pro zachování charakteru obce je nastavení nového územního plánu, jehož regulativy mohou významně pomoci udržet přijatelný poměr zeleně na celém území obce.
Ukliďme Česko
Může však pro přírodu něco udělat každý jednotlivec? Samozřejmě, že ano a spousta z nás i dělá. Udržujeme své okolí čisté a upravené. Navíc se můžeme dobrovolně zapojit do každoročních akcí Ukliďme svět, ukliďme Česko, která z naší vesnice v posledních letech pomohla odstranit velké množství volně ležícího odpadu.
Naše obec je krásné místo pro život, kde je vidět citlivá snaha o soužití s přírodou. Je samozřejmostí v této snaze pokračovat, aby i nadále krajina kolem nás poskytovala dostatek prostoru nejen pro vycházky a sport.
-----