O dopravě v Husinci, Řeži

Jsou-li některá témata důležitá pro určitou skupinu lidí a pro jinou jsou zajímavá méně, téma bezpečnosti je přítomno v životě všech obyvatel bez rozdílu. Ať jde o silniční dopravu nebo bezpečí, reálné i pocitové, ve veřejných a soukromých prostorách. Naše obec je - i co do výpovědí policejních statistik - poměrně bezpečná.

Doprava na ulici Hlavní

Mluvíme-li o bezpečnosti v dopravě, nedochází tu k vážným střetům mezi vozidly a chodci. Přesto jsou místa, o kterých je třeba do budoucna přemýšlet a využít možností, jak jejich bezpečnost zvýšit. Jde o dobudování chodníků a případně zvýšit bezpečnost zatáčky u odbočky ulice Ke Škole. V projektu nového chodníku u Hlavní ulice je připraven přechod pro chodce blíže škole, v Dopravně-bezpečnostní studii ulice Hlavní je řešení zatáčky se zpomalovacím pásem. Oba návrhy je rozumné v dohledné době realizovat. V této studii máme i ostrůvek - šikanu při vjezdu do obce, který sníží rychlost vozidel vjíždějících do obce a  míjejících zastávku autobusu. Začínají se rýsovat dotační tituly, které by se příští zastupitelstvo mělo pokusit získat.

Pro dolní Řež má obec s ohledem na zvyšující se provoz v historicky rezidenční oblasti čerstvě zpracovanou dopravní studii, jejíž realizace v některých místech provoz zjednosměrní a celkově zpomalí.

Parkování jako trn v patě

Dlouhodobou bolestí je parkování. Aut neustále přibývá a prostor se nenafukuje, naopak proluky a nová území se zastavují, obec se tak rozšiřuje. Například využít vlak znamená pro stále více obyvatel sjet k němu autem. Zde je zřetelná potřeba vidět obecní rozvoj komplexně a předvídat - kontrolovat výstavbu přinášející zvýšený provoz, podporovat alternativní dopravu, opravit Novou cestu ze sídliště s osvětlením pro příchod k vlaku atd. a samozřejmě žádat své zastupitele, aby takto přemýšleli a rozhodovali.

Horní Řež a Červená skála

Téměř neřešitelná je situace na Červené Skále, která každé další auto těžko vstřebává. Problematické  je parkování v některých ulicích v horní Řeži, třeba v Sakurové, specifická je Nad Údolím. I zde byl pokus stav řešit s odborníky, ale jediným rozumným doporučením nakonec zůstalo apelovat na slušnost řidičů a smířit se s tím, že člověk někdy zastaví dál od svého domu, v jiné ulici. Příkazy a zákazy by přinesly víc škody než užitku. Je prostě třeba zde použít zdravý rozum. Ale zároveň by se měli lidé v dotčených ulicích vzájemně respektovat a auta parkovat s rozumem, ne jen stát co nejblíže ke vchodu.

Parkoviště u Hotelu Vltava (u vlakové zastávky)

Parkování u vlaku je velkou bolestí a do budoucna asi ještě bude. Parkoviště u hotelu Vltava patří majiteli hotelu, který se v současné chvíli opět mění. Prostřednictvím realitní kanceláře se po dosavadních zkušenostech vedení obce dotazuje, zda by nebyl ochoten obci parkoviště prodat. V okolí hotelu obec také nedávno koupila několik strategických pozemkům, které sice nejsou určené pro parkování, ale v případě krize se dají k parkování přechodně využít.


Parkoviště před bývalým hotelem Vltava v dolní Řeži ve všední den


Parkování 'na divoko' na Hlavní v dolní Řeži

Parkoviště u penzionu Egida slouží také škole


Parkoviště u penzionu Egida (poslední zatáčka na Hlavní v dolní Řeži) slouží převážně k rychlému vysazení dětí k cestě do školy a ze školy. V novém projektu chodníku, který bude nyní dokončen, se řeší příznivější přechod pro chodce - ten bude blíže vrcholu zatáčky (svodidla budou přerušena). Toto parkoviště bývá také plné, zejména pokud se ve škole koná nějaká akce. Aby se mu odlehčilo, už několik let obec čeká na soud a řešení konkursu bývalé zahrady, která leží mezi školním hřištěm a Říční ulicí. Jakmile bude pozemek k prodeji, bude určitě rozumné ho koupit a při zachování zdravých vzrostlých stromů zde vybudovat přírodní nezpevněnou (tedy nikoliv asfaltem či dlažbou) parkovací plochu. Navíc bude možné z tohoto pozemku vybudovat přímý vjezd na školní zahradu, protože dosud je vozidlem dostupná pouze přes okolní soukromé pozemky.

Přetlak na parkovištích v obci má tedy možná řešení, o která budeme usilovat.

O bezpečí nejen dopravním se dočtete v pokračování.