Do školy a školky v Husinci, Řeži

Blíží se obecní volby (5. - 6.října 2018). V sérii textů proto občany naší obce postupně, srozumitelně a v krátkosti zasvěcujeme do problematiky důležitých obecních agend. Kdo sleduje dění na jednáních zastupitelstva, účastnil se diskusí ke Strategickému plánu rozvoje obce, a nebo prostě občas hodí řeč se zastupiteli našeho sdružení Společně pro Husince a Řež v hospodě a na jiných akcích, bude mnohé již znát.

 
Palčivý problém nedostatku míst v místní mateřské školce naše Sdružení jako horký brambor převzalo hned po volbách koncem roku 2014. Počátek problému však sahá až do období před zhruba 10 lety. Tehdy padla zásadní rozhodnutí o velkých rezidenčních výstavbách v obci, hlavně sídlišti Červená Sklála (viz. Tabulka 8). Bohužel obec tehdy zapomněla na potřebný rozvoj základní občanské vybavenosti jako jsou místa ve školce a ve škole.
 
Historicky nebývalý nárůst obyvatel (viz. Graf 1), převážně mladších rodin, kterým se začaly rodit děti, za pár let vyústil ve snadno předvídatelnou vlnu předškoláků a nyní i školáků (Graf 19). Kapacita obecní školky zcela přirozeně nestačila a stále nestačí ani pro tříleté, natož dvouleté děti. Sice se před pár lety postavila školní přístavba, ale ta nyní stačí pouze zajistit místa pro rostoucí počet dětí ve škole.
 
Naše prvotní myšlenka z roku 2015, postavit další obecní školku, se bohužel ukázala jako nerealizovatelná z řady důvodů. Obec tehdy neměla k dispozici ve vlastnictví vhodný pozemek a ani se na něj nepamatovalo v původním územním plánu z roku 2010. Obec navíc neměla, a vlastně stále nemá, naspořeno dost peněz, aby školku postavila bez dotace. Dotaci na stavbu školky sice občas získat lze, ale v okamžiku žádosti o ní už musí obec mít zakoupen pozemek a mít na školku zpracován projekt, navíc podle podmínek výzvy. Ani vhodný pozemek ani projekt však obec tehdy neměla. A pak už zase nebyly k mání dotace, které navíc nejsou nárokové a jejich získání je dost o náhodě. A bez dotace obecní peníze na stavbu školky nestačí.
 
Uvažovali jsme proto i o pořízení dočasné kontejnerové školky. To sice také není úplně nejlevnější, ale dá se to zařídit v ideálním případě jen za 3/4 roku. Jenomže když už byl k mání pozemek (před hotelem Vltava), který by stejně ještě musel projít zdlouhavou změnou určení v územním plánu, začalo být jasné, že nová školka by měla být postavena v horní Řeži v souvislosti s plánovanou developerskou výstavbou Nad Údolím. Na rozdíl od minulosti jsme již od počátku tyto developery upozorňovali a stále upozorňujeme, že tentokrát již musí počítat s příspěvkem na stavbu školky. Jenomže koordinace mezi několika developery v místě je složitá a zatím se jejich bytová výstavba nerýsuje, natož jejich finanční vklad pro školku.
 
Mezitím jsme na přelomu let 2016/2017, díky zadané aktualizaci demografické prognózy a vlastnímu šetření mezi obyvateli, zjistili, že špička demografické vlny počtu menších dětí už pomalu opadává. Z kraje roku 2017 jsme proto vážně uvažovali o zřízení dočasné obecní dětské skupiny na vykrytí nedostatku míst po několik dalších let. Ale ukázalo se, že by se skupina dostatečně nenaplnila - ne každému vyhovuje. Jako kompromisní dílčí řešení jsme tedy zastupitelstvu navrhli a posléze prosadili obecní finanční podporu všech obecních dětí ve všech předškolních zařízeních v obci, tedy včetně lesní školky a dětského klubu Nad údolím. Také se podařilo vyšetřit řadu volných míst koordinací zápisů dětí s vedením těchto zařízení.
 
Jsme si jako Sdružení nadále velmi dobře vědomi toho, že v obci je stále řada rodičů, na jejichž tříleté dítě se v obci místo ve školce nedostává. Velmi dobře víme, že to mnoha mladým rodinám komplikuje život, a že jejich děti o něco přichází. Chceme proto určitě pokračovat v dosavadní obecní podpoře všech dětí ve všech předškolních zařízeních v obci, od developerů budeme bezpodmínečně vyžadovat podílení se na výstavbě nutné infrastruktury (školky a případně školy), pamatujeme i na pozemek na novou školku a budeme bedlivě sledovat možnosti získat na školku dotaci.
 
Vězte, že skoro nic není tak jednoduché, jak se z dálky jeví. Ale také není nic nemožné. Často prostě stačí chtít a něco pro věc udělat.